Reparationer

I korgmakeriet utförs alla slags reparationer av möbler i korg och rotting. Vid renovering av stomme, omflätning av sits eller lindade detaljer ges möbeln nytt liv.

Hantverk, hållbarhet och återbruk ligger oss varmt om hjärtat. Många av de möbler som kommer in till verkstan för reparation har använts och älskats av sina människor under många år. ”Kan vi rädda den?” är en vanlig fråga när ägaren visar sin möbel. Varje möbel är unik, och vi kommer överens med dig om arbetets omfattning, utformning och ger en prisbild innan vi börjar.

När vi tillverkar våra egna möbler och Josef Franks modeller för Svenskt Tenn arbetar vi i rottingstav. Den hårda rottingen värms över eldslåga, s k basning, böjs till önskad form och baddas med kallt vatten tills den svalnat och formen fixerats. Vid sitsflätning och lindning med rotting används skenor skurna ur rottingens skal.

Rotting växer naturligt eller odlas tillsammans med gummiplantan i tropiska länder. Den är snabbväxande, och skördas vid ca 100 meters längd. Vi försöker så långt det är möjligt köpa odlad rotting. Genom att arbeta i odlad rotting kan vi bidra till att skydda tropisk skog. Priset för råvaran varierar vilket påverkar vår produktionskostnad. Idag finns endast en handfull tillverkare av rottingmöbler kvar i Europa, varav en i Sverige; Larsson korgmakare!

Andra material som används vid reparation:
Sjögräs – en vattenlevande planta, som efter skörd torkas och spinns till en tråd som behandlas med harts. Sjögrässits finns bl a på stolsmodeller av Börge Mogensen.

Papperssnöre – miljövänligt tillverkat i biologisk nedbrytbar cellulosafiber. Används till omflätning av sitsar på t ex Hans J Wegner klassiska Wishbone Chair (”Y-stolen”).

Välkommen att mejla eller ringa oss om du har frågor angående reparationer.
08-411 50 53, info@larssonkorgmakare.se